Inapoi   |   Acasa   |   Cosul meu
Paine din faina speciala ,,Slabesti Mancand''

SFATURI DE LA SPECIALIŞTI ÎN TEHNOLOGIA PRODUSELOR DE PANIFICAŢIE

1. Adăugaţi 1/2 linguriţă de oţet la 1 porţie de pâine - este un conservant natural care va păstra mai mult prospeţimea pâinii.

2. Coaceţi pâinea la temperatura medie: 180 - 200 grade Celsius, în general 30 - 35 minute va fi timpul de coacere (în funcţie de cuptor).


410g amestec făină pentru pâine

1 cub drojdie proaspătă (25 g) sau 1 plic drojdie uscată (la maşina de pâine se pune drojdie uscată))

1 – 1,5 linguriţă sare

1 linguriţă fructoză

1 lingură ulei de măsline (facultativ)

290 ml apă călduţă 1 linguriţă seminţe de in (facultativ)

seminţe de susan – facultativ, pentru pus pe pâine

Pentru maşina de pâine

Puneţi apa, fructoza, drojdia, uleiul, făina şi sarea. Puneţi pe programul de pâine integrală (de obicei programul 5) sau programul de pâine franţuzească (de obicei programul 3).

Pentru frământat manual şi coacere la cuptor

Turnaţi amestecul de făină într-un castron de 3 litri.

Faceţi maiaua: separat puneţi într-o cană drojdia şi fructoza, frecaţi să se lichefieze drojdia; puneţi 3 – 4 linguri apă călduţă (din totalul de apă) şi făina din castron (2 – 3 linguri) şi amestecaţi bine (să nu fie cocoloaşe). Lăsaţi să crească 15 – 20 minute la cald şi acoperit.

Puneţi maiaua într-o gropiţă din făină, apoi puneţi sarea si seminţele de in (dacă doriţi).

Începeţi să frământaţi cu mâna adăugând treptat restul de apă călduţă până încorporaţi toată apa.

Frământaţi cu mâna 15 – 20 minute sau cu mixerul 10 minute (cu paletele spirale pentru aluat); când frământaţi puneţi şi uleiul (dacă doriţi să adăugaţi ).

Acoperiţi cu folie alimentară şi lăsaţi la crescut la cald 25 minute.

Răsturnaţi aluatul pe masa tapetată cu făină, daţi formă de pâine; o puneţi în forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină (sau tapetată simplu cu hârtie de copt). Lăsaţi la crescut la cald încă 30 minute. Este potrivită o formă de cozonac de 25 cm lungime.

Încălziţi cuptorul la 200 grade Celsius.

Coaceţi timp de 35 - 40 minute, pe nivelul cel mai de jos.

Sfat: frământaţi aluatul cu mixerul la care ataşaţi paletele pentru aluat. Pâinea va ieşi mai bine datorită faptului că se rup mai bine fibrele conţinute în amestec. 

Dacă doriţi să faceţi economie de timp (să coaceţi pâine mai rar)

Faceţi 3 porţii o dată; coaceţi 3 tăvi de pâine o dată. Două pâini le puteţi pune în congelator (după ce s-au răcit), una o începeţi. Când o decongelaţi pâinea va fi la fel de bună ca şi cea proaspătă (e bine să o băgaţi la congelator când mai este uşor călduţă, îşi păstrează coaja crocantă după decongelare).



Informatii utile


Inapoi   |   Acasa   |   Cosul meu





Ecomagazin - Stirile de mediu




Copyright 2007 - 2017
Natural Collection
Toate drepturile rezervate
Webdesign